دانستنی های خودرو

نکات مهمی که باید درباره وایر شمع خودرو بدانید

نکات مهم درباره وایر شمع خودرو

سیستم خودرو مکانیزم پیچیده ای دارد و هماهنگی و همکاری اجزای آن در عملکرد صحیح خودرو و به حرکت درآمدن آن بسیار مهم و موثر است. هر کدام از قطعات کوچک و بزرگ اتومبیل وظیفه مشخصی دارند و نتیجه فعالیت کلیه اجزا به حرکت خودرو منجر می شود. آشنایی با این قطعات و نقش و کاربرد آن ها در خودرو، شناخت علائم خراب شدن آن ها و آگاهی از مشکلاتی که در اثر خرابی هر قطعه برای سایر قطعات به وجود می آید می تواند از بروز بسیاری از مسائل جلوگیری نماید. در ادامه این مطلب قصد داریم به بررسی این نکات مهم درباره وایر شمع خودرو بپردازیم.

 

وایر شمع چیست؟

پیش از آن که به بررسی وایر شمع خودرو و وظایف آن بپردازیم، بهتر است ابتدا درباره شمع و وظیفه آن توضیح مختصری ارائه دهیم. از جمله قطعاتی مهم و اساسی خودرو که تاثیر به سزایی در عملکرد موتور دارد، شمع اتومبیل می باشد. این قطعه که بر روی سیلندر قرار دارد، در گروه قطعات برقی خودرو بوده و یکی از قطعاتی است که به طور مستقیم با وایر در ارتباط است. وظیفه مهم شمع ایجاد جرقه به منظور احتراق مخلوط سوخت و هوا در محفظه مخصوص می باشد. به عبارت دقیق تر این قطعه ولتاژ را از یک سمت دریافت کرده و با تبدیل آن به جرقه در سمت دیگر (درون سیلندر)، سبب انفجار هوا و بنزین درون سیلندر می شود و به این ترتیب انرژی که موتور برای به کار افتادن به آن نیاز دارد را تامین می کند.

وایر شمع یکی دیگر از قطعات برقی خودرو است که جریان الکتریکی را از کوئل یا دلکو دریافت کرده و آن را به شمع می رساند. البته این قطعه اغلب در خودروهای قدیمی به کار می رود و در خودروهای جدیدتر با حذف آن، انتقال برق به طور مستقیم از کوئل انجام می شود. در این نوع از خودروها برای آن که مانع افت ولتاژ و اتلاف انرژی شوند، کویل را به طور مستقیم روی شمع قرار می دهند. با این حال در خودرهای دارای وایر، عملکرد صحیح شمع به سلامت این قطعه بستگی دارد. نکته دیگر این که افزایش دهنده ولتاژ برق تولیدی باطری برای ایجاد جرقه در خوروهای قدیمی دلکو بوده و در اتومبیل های جدید این قطعه با کویل جایگزین شده است.

 

وایر شمع چه وظیفه‌ای دارد؟

همان طور که اشاره شد وایر خودرو به صورت سیم یا کابلی است که وظیفه انتقال جریان برق به سر شمع ها برای جرقه زنی را بر عهده دارد. به دلیل حرارت بالای موتور، کربن موجود در سیم وایر پس از مدتی از بین رفته و همین مسئله افت ولتاژ بین شمع و کوئل را به دنبال دارد. از این رو لازم است این قطعه را به شکل دوره ای و حدودا پس از طی ۶۰ کیلومتر تعویض کنید تا علاوه بر بهبود کارایی موتور، میزان انرژی هدر رفته را نیز کاهش دهید.

 

ساختار وایر شمع

وایر از یک سمت به شمع و از سمت دیگر به کویل یا دلکو متصل می شود. ورود رطوبت و آب به داخل محل اتصال دو سر وایر سبب اختلال در کار این قطعه شده و حتی ممکن است موجب از کار افتادگی موتور خودرو شود. از این رو این قطعه دارای یک سری یا درپوش است که مانع از ورود آب و رطوبت به داخل می شود. لازم به ذکر است که این مشکل اغلب در خودروهای کاربراتوری پیش آمده و خودروهای انژکتوری کمتر با این مسئله مواجه می شوند. این درپوش از جنس پلاستیک خشک یا لاستیک های ارتجاعی است.

اگر با دقت بیشتری به وایر شمع نگاه کنید در انتهای آن یک مفتول فلزی می بینید که به اتصال بهتر وایر به شمع کمک می کند. برای آن که به مرور زمان و در اثر استفاده پس از مدتی مفتول از درپوش جدا نشود، دارای برجستگی جزئی است. همچنین درون درپوش یک رسانای جریان قرار دارد که این مفتول نیز به آن متصل است.

با وجود تنوعی که وایر شمع ها دارند، در بسیاری از قسمت ها اشتراک داشته و شبیه به یکدیگرند. عمر مفید این قطعه در ارتباط با دو عامل کارخانه سازنده و نوع خودرو است ولی به طور کلی می توان گفت پس از طی ۵۰ تا ۶۰ کیلومتر باید این قطعه را تعویض کرد. این عدد ممکن است با توجه به جنس وایر مقداری کمتر یا بیشتر شود.

 

وایر شمع چه وظیفه‌ای دارد؟

 

مشکلاتی که بر اثر خرابی وایرها ممکن است رخ دهد

یکی از متداول ترین نشانه های خراب شدن وایر شمع، ریپ زدن و کاهش قدرت اتومبیل است. در صورت مشاهده این علائم در اولین اقدام باید تک تک وایرها را از شمع ها جدا کنید؛ این کار باید در حالت روشن بودن موتور انجام شود. پس از جدا کردن هر کدام از وایرها، دور موتور خودرو را بررسی کنید. در صورتی که کاهش یافته بود و موتور می لرزید، می توان نتیجه گرفت که آن وایر سالم است و شما با جداسازی آن از شمع، آن را از کار انداخته اید. بنابراین باید آن را در جای خود قرار داده و به سراغ وایر بعدی بروید. توجه داشته باشید که اگر پس از جدا کردن وایر، اختلالی در عملکرد موتور رخ نداد بدان معنا است که شمع یا وایر از قبل از کار افتاده و خراب شده بود.

یکی از اشتباهات رایج اغلب افراد پس از پی بردن به خرابی وایر، تعویض آن با وایر کناری است. اکثر افراد گمان می کنند در صورت تعویض جای وایر خراب، این قطعه باید مجددا به درستی کار کند! دو قسمتی که وایر از آن جا دچار نقص می شود، محل اتصال به شمع و وسط کابل وایر است. این قطعه در محل اتصال به شمع، دچار برق دزدی می شود و همچنین ممکن است در اثر خم شدن و شکستن دچار نشت جریان برق شده و انتقال جریان صورت نگیرد.

مقاومت داخلی هر متر وایر چیزی در حدود ۱۶ تا ۱۸ کیلو اهم بوده و همین مقاومت است که سبب انتقال جریان در وایر شمع می شود. مقاومت کمتر از این مقدار باعث بروز مشکل در انتقال جریان شده و مقاومت بیشتر نیز موجب افت انرژی و توان خودرو می گردد. با اندازه گیری مقاومت توسط اهم متر می توانید وضعیت وایر را بررسی کرده و در صورت عدم تطابق با مقدار استاندارد، نسبت به تعویض آن اقدام نمایید.

داشتن عایق حرارت به معنای نسوز بودن وایر نیست. بنابراین دقت داشته باشید که وایر به بدنه موتور تماس پیدا نکند؛ چرا که بدنه موتور داغ بوده و این حرارت به سیم وایر آسیب می زند. از این رو نباید از وایرهایی با سیم بلند استفاده کنید. اشیا و ابزار نوک تیز هم برای وایر خطرناک بوده و ممکن است سبب خراب شدن این قطعه شده و برق دزدی را به دنبال داشته باشد. برای تشخیص برق دزدی به صدایی که از این قسمت موتور به گوش می رسد دقت کنید؛ شنیده شدن صدای تیک تیک و مشاهده جرقه نشانه وجود این مشکل است.

انتخاب وایر باکیفیت می تواند از بروز بسیاری از این اختلالات جلوگیری کند. با این حال اگر با نشانه های خرابی وایر شمع مواجه شدید ابتدا به سراغ بررسی شمع ها رفته و سپس به عیب یابی وایرها بپردازید.

حال که از سلامت شمع های اتومبیل تان مطمئن شدید، بررسی وضعیت وایر شمع ها را آغاز نمایید. بدین منظور پس از جدا کردن وایر اول، پیچ گوشتی یا شمع را درون آن قرار دهید. حال خودرو را روشن کرده و نتیجه را مشاهده کنید. از آن جایی که اولین و مهم ترین اصل در انجام هر کاری رعایت نکات ایمنی و جلوگیری از خطرات احتمالی است، توصیه می شود حتما از دستکش عایق و انبر استفاده نمایید. چرا که وایر دارای جریان برق بوده و اتصال آن به بدن انسان شوک های الکتریکی خفیفی را به دنبال خواهد داشت.

در این مرحله می توانید با نزدیک کردن شمع یا پیچ گوشتی به بدنه خودرو و مشاهده جرقه های نسبتا یکسان، از سالم بودن وایر مطمئن شوید. همین کار را برای تمام وایرها انجام دهید تا سرانجام وایر خراب را بیابید و تعویض کنید.

نکته مهمی که هنگام جدا کردن وایرها باید به آن توجه کنید این است که هرگز این قطعه از قسمت سیم نکشید. زیرا این کار سبب پاره شدن سیم یا جدا شدن کلاهک ها می شود. برای جدا سازی وایرها به منظور تست و بررسی کافی است آن ها را از کلاهک هایی که در دو سر آن قرار دارد بگیرید و به آرامی بکشید.

خرید لوازم یدکی اصل و با کیفیت یکی از چالش هایی است که اغلب تعمیرکاران و دارندگان اتومبیل با آن مواجه هستند. برای خرید قطعات یدکی غیر تقلبی دو روش وجود دارد. روش اول خرید حضوری از فروشگاه های معتبر و نمایندگی ها مجاز به صورت مستقیم یا غیر مستقیم است. منظور از خرید غیر مستقیم اعتماد به تعمیرکار و قطعاتی است که او از نمایندگی ها تهیه می کند. همچین اگر از طرفداران خرید اینترنتی باشید می توانید از روش دوم که همان خرید از فروشگاه های آنلاین قطعات یدکی است استفاده کرده و انواع قطعات مانند وایر شمع پراید زیمنس، وایر شمع پژو ۴۰۵، وایر شمع نیسان، وایر شمع پراید انژکتور ساژم و … را بدون واسطه خریداری نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *